vrijdag, 22. juni 2012 - 22:26

OM eist hogere straf voor moord op Sandra Hazeleger

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep een gevangenisstraf van 15 jaar geeist tegen een 50-jarige verdachte uit Soesterberg. De man wordt ervan verdacht zijn partner, Sandra Hazeleger, met een hondenriem te hebben gewurgd.

Feiten in de visie van het OM
De verdachte en het slachtoffer hadden op 26 februari 2011 onenigheid over een afgebroken wintersportvakantie. Volgens getuigen waren er al langer relatieproblemen en had het stel ook financiele zorgen.

Terugkomend van het toilet, pakte de verdachte op de gang een hondenriem en liep daarmee naar het slachtoffer in de woonkamer. Hij deed de riem om de nek van zijn partner, die op dat moment achter de computer zat, en trok deze aan.

Hierna heeft de verdachte het slachtoffer naar buiten gesleept. Omdat hij het idee had dat ze nog ademde, heeft hij buiten nogmaals de riem aangetrokken.

Na de moord heeft de verdachte er alles aan gedaan om aan de politie te ontkomen. Hij heeft het stoffelijk overschot verborgen, kleding weggegooid en gewassen, de auto van Sandra in brand gestoken en valse aangifte van vermissing gedaan.

Voorbedachte rade
Volgens het OM is er sprake van moord. De verdachte had tussen het wurgen in de woonkamer en het moment dat hij buiten de riem nogmaals aantrok, voldoende gelegenheid om zich te beraden. 'Hij is echter weloverwogen en koelbloedig verder gegaan. Op geen enkele wijze blijkt dat verdachte handelde vanuit een heftige gemoedsopwelling', aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

Toerekeningsvatbaarheid
Deskundigen stelden een gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens van verdachte vast waardoor hij onder meer niet goed heeft kunnen omgaan met de aanwezige relatieproblemen. De deskundigen adviseren derhalve de verdachte als licht verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen.

Rechtbank De Rechtbank Utrecht veroordeelde de verdachte eerder tot 12 jaar cel, bij een eis van de officier van justitie van 14 jaar. Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze beslissing.

De rechter doet naar naar verwachting op 6 juli 2012 uitspraak.
Provincie:
Tag(s):