dinsdag, 24. april 2012 - 16:04

OM eist in hoger beroep celstraf en boete voor vleesfraude

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen van 18 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk geëist tegen twee verdachten. De mannen worden verdacht van valsheid in geschrifte in de vleesindustrie en overtreding van de Destructiewet.

Volgens het OM hebben de verdachten tienduizenden kilo's vlees omgekat. Het vlees was bedoeld om in honden- en kattenvoer te worden verwerkt, maar werd door toedoen van de verdachten gebruikt als grondstof voor worsten. Het vlees werd door verdachten geëxporteerd als zijnde vlees bestemd voor menselijke consumptie.

Het OM vindt dat er sprake is van een ernstige vorm van fraude. Door middel van valse documenten hebben de verdachten de herkomst van het vlees verhuld. Consumenten hadden ziek kunnen worden van het vlees en het imago van de Nederlandse vleesindustrie is geschaad. Deels onvoorwaardelijk gevangenisstraffen doen in de visie van het OM recht aan de ernst van de situatie.

De Rechtbank Zwolle-Lelystad veroordeelde één verdachte tot vier maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur. De andere verdachte werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 240 uur taakstraf. Het vleeshandelsbedrijf kreeg een boete van 50.000 euro opgelegd. Zowel het OM als de verdachten gingen in hoger beroep.
Provincie:
Tag(s):