donderdag, 29. november 2012 - 14:45

OM eist levenslang tegen verdachte van genocide in Rwanda

Reuver

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 65-jarige vrouw die wordt verdacht van het plegen van genocide in Rwanda in 1994. De officieren van justitie houden de verdachte uit het Limburgse Reuver verantwoordelijk voor het vermoorden en verkrachten van tientallen Tutsi's en gematigde Hutu's in de Rwandese hoofdstad Kigali.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie ziet de 65-jarige Y.B. als leider van een extremistische en gewelddadige Hutu-militie die in 1994 moordend en verkrachtend door haar wijk in Kigali trok. De militieleden maakten jacht op Tutsi's en gematigde Hutu's.

Een van de moordpartijen waarvoor de verdachte verantwoordelijk wordt gehouden, is de aanval op een kerk in april 1994. De kerk in Kigali werd omsingeld door militieleden, die de aanwezige Tutsi's op gruwelijke wijze vermoordden. Een VN-soldaat die hiervan getuige was, omschreef de moordpartij als ‘sadistisch'.

De strafeis tegen Y.B. volgt op jarenlang onderzoek in binnen- en buitenland. Ze kwam in 1998 in het kader van gezinshereniging naar Nederland. Het is de eerste keer dat een verdachte met de Nederlandse nationaliteit wordt vervolgd voor het plegen van het misdrijf genocide.
Provincie:
Tag(s):