dinsdag, 10. januari 2012 - 13:19

OM legt beslag op 30 panden in Den Haag

Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag in een groot onderzoek van politie Haaglanden en het OM naar witwassen, valsheid in geschrifte, overtreding van de woningwet en hypotheekfraude beslag gelegd op 30 panden in Den Haag met een aankoopwaarde van meer dan drie miljoen euro's. Er is ook beslag gelegd op honderdduizenden euro's op diverse bankrekeningen.

In deze zaak zijn vandaag twee verdachten aangehouden. Het betreft een 58-jarige man uit Den Haag en de echtgenote van deze man, een 58-jarige vrouw eveneens uit Den Haag.

Ook zijn er zoekingen gedaan in twee woningen in Den Haag en Barendrecht en in een kantoorpand in Den Haag. Bij het kantoorpand is de administratie in beslag genomen.

De hoofdverdachte, de 58-jarige man, wordt ervan verdacht dat hij de 30 panden heeft gefinancierd met crimineel geld uit het verleden, dat onder meer is verkregen door belastingfraude, valsheid in geschrifte en oplichting. Hij wordt er van verdacht de woningen op naam van zogenaamde katvangers te hebben gezet, om zo zelf buiten beeld te blijven van de autoriteiten. De woningen zijn veelal verhuurd.

Het OM is voornemens op een later tijdstip aan de rechter te vragen om de woningen verbeurd te verklaren (af te pakken). Dit past in de aanpak dat criminaliteit niet mag lonen.

Integrale aanpak
De zaak kwam aan het licht nadat er signalen kwamen dat deze verdachte zich mogelijk bezig hield met strafbare feiten die te maken hebben met huisjesmelkerij.
Naast het onderzoek van het OM en Politie is de Belastingdienst ook een onderzoek gestart. De Belastingdienst heeft vandaag beslag gelegd op vier auto's, een motorfiets en kantoorinventaris.

Deze integrale aanpak is mede tot stand gekomen naar aanleiding van een analyse van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Haaglanden/Hollands Midden (RIEC HHM). In het RIEC HHM werken gemeenten, provincie, politie, OM, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, Douane en de FIOD en de SIOD samen om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Het RIEC HHM richt zich o.a. op vastgoedfraude (waaronder huisjesmelkers), mensenhandel, hennepteelt en witwaspraktijken.

Na analyses van het RIEC kunnen de verschillende partijen integraal optreden waardoor het effect groter is.

Beide verdachten worden op vrijdag 13 januari voorgeleid voor de rechter-commissaris.
Provincie:
Tag(s):