dinsdag, 20. maart 2012 - 12:56 Update: 08-07-2014 0:27

OM niet-ontvankelijk in zaak naaktfoto’s Manon Thomas

De Hoge Raad verklaart het openbaar ministerie (OM) niet ontvankelijk in de vervolging van de verdachte die naaktfoto’s en een -filmpje van Manon Thomas openbaar maakte door ze op internet te zetten. Het OM heeft een fout gemaakt bij het aanvullen van feiten op de dagvaarding.

De toenmalige buurman van tv-presentatrice Manon Thomas heeft zonder toestemming een filmpje en foto’s gekopieerd van de computer van haar partner. Dit filmpje, waarop Thomas naakt is te zien, heeft hij vervolgens openbaar gemaakt door het op YouTube te plaatsen. Enkele naaktfoto’s van Thomas zette hij in gedeelde MSN-mappen. Dit gebeurde in de periode van 1 november 2005 tot en met 19 november 2007.

In eerste instantie werd de verdachte vervolgd voor computervredebreuk en belediging. Dat heeft het OM door middel van een vordering tot wijziging willen aanvullen met inbreuk op auteursrecht van de partner van Thomas die het filmpje en de foto’s had gemaakt en het onrechtmatig openbaar maken van portretten.

Het hof Leeuwarden stelt dat aanvullen van de dagvaarding met inbreuk op auteursrecht van de partner van Thomas en het onrechtmatig openbaar maken van portretten niet mogelijk is zonder de oorspronkelijke dagvaarding aan te passen. Het hof vat de vordering tot aanvulling van de ten lastelegging van het OM daarom op als een nieuwe dagvaarding.

Het oordeel van het hof dat de officier van justitie met een vordering tot wijziging de oorspronkelijke dagvaarding heeft ingetrokken en vervangen door een nieuwe met twee extra feiten is in strijd met de wet. Voor intrekking van de dagvaarding was het te laat omdat het onderzoek van de zaak al op de zitting was aangevangen.

De Hoge Raad vernietigt de bestreden uitspraak en doet de zaak zelf af. Hij verklaart het OM niet-ontvankelijk in de vervolging van de twee aan de dagvaarding toegevoegde feiten, nl. inbreuk op auteursrecht en het onrechtmatig openbaar maken van portretten.
Categorie:
Tag(s):