donderdag, 8. november 2012 - 10:47

OM vraagt ook in hoger beroep storting geld in schadefonds Haren

Haren

De advocaat-generaal (OM) heeft vandaag in hoger beroep een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijk geldboete van € 600 met als bijzondere voorwaarde het storten van € 500 in een speciaal schadefonds geëist tegen een meerderjarige verdachte wegens zijn rol tijdens de rellen in Haren op 21 september 2012.

Het schadefonds is bedoeld om gedupeerde inwoners van Haren te compenseren.

De rechtbank nam eerder de eis van het Openbaar Ministerie (OM) niet over dat alle meerderjarige verdachten een geldbedrag moeten storten in het schadefonds omdat er te veel onduidelijkheden over het fonds zouden zijn. De kinderrechter wees later die eis in een zitting voor minderjarigen wel toe. Het OM ging in beroep tegen de uitspraken in de zaken tegen de meerderjarige verdachten. Het hoger beroep richt zich op het deel van de uitspraak waarin de rechtbank de bijzondere voorwaarde van storting in het schadefonds afwees.

Het OM is van mening dat de bijzondere voorwaarde voor toewijzing vatbaar is. "De bijzondere voorwaarde is gebaseerd op een bepaald artikel in de wet dat zegt dat het om een instelling moet gaan die zich ten doel stelt belangen van slachtoffers van strafbare feiten te behartigen. Het schadefonds Geweldsmisdrijven is zo'n instelling. Wel gaat het om een apart fonds. Het schadefonds Geweldsmisdrijven heeft zich bereid verklaard dat fonds te beheren. Het geld zal ten goede komen aan de slachtoffers van de rellen in Haren", aldus het OM op de zitting.

Als het hof de eis in deze eerste hoger beroepszaak overneemt, zal het OM ook de schade verhalen op de meerderjarige verdachten die tot dusverre door de rechtbank zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen. Het OM eist van meerderjarige verdachten € 500 en van minderjarigen € 250.

Bij het OM staat het slachtoffer centraal. Het OM vindt het van groot belang dat de slachtoffers van de rellen in Haren recht wordt gedaan in de vorm van een schadevergoeding.
Provincie:
Tag(s):