woensdag, 5. december 2012 - 19:40

OM wil voorarrest PKK leden verlengen

Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) zal donderdag negen deelnemers aan de heimelijke PKK bijeenkomst in Zeeland voorgeleiden aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam.

Het gaat om acht mannen en een vrouw uit Nederland (2), Duitsland (1), Zwitserland (2), België (2) en Frankrijk (2). Zij worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Het OM vordert de verlenging van inbewaringstelling voor een periode van twee weken.

De verdachten zijn maandag aangehouden toen de Nationale Recherche een bijeenkomst van de verboden organisatie beëindigde. In totaal werden daarbij 55 personen aangehouden. 37 van hen zijn woensdag aan het begin van de avond in vrijheid gesteld. Negen deelnemers aan de bijeenkomst zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, omdat zij niet beschikken over geldige verblijfspapieren.

Het onderzoek door de Nationale Recherche, onder leiding van het Landelijk Parket, is begonnen met informatie van de AIVD. De PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Om deze reden is de PKK sinds 2007 ook in Nederland verboden.

Vermoedelijk waren de PKK-aanhangers in Zeeland bij elkaar gekomen in een opleidingsbijeenkomst, die als doel had de werving en rekrutering van jonge mensen voor de gewapende strijd in Turkije.
Provincie:
Tag(s):