zaterdag, 26. mei 2012 - 10:54

Omstreden boswet Brazilië grotendeels goedgekeurd

Amsterdam

De Braziliaanse president Dilma Roussef heeft vrijdag het merendeel van de door het Congres aangenomen nieuwe boswet goedgekeurd. Hiermee laat ze de bescherming van de Amazone los en negeert ze 80 procent van de Braziliaanse bevolking die tegen de nieuwe boswet is.

Hilde Stroot, campagneleider Bossen Greenpeace: ‘Dilma geeft geen gehoor aan de overgrote meerderheid van de Brazilianen maar verkiest een kleine groep die puur en alleen uit winstbejag het regenwoud vernietigt’.

De Braziliaanse overheid heeft in het afgelopen jaar systematisch de wetten die Amazone moeten beschermen uitgekleed, De Forest Code of Boswet was de afgelopen 76 het belangrijkste juridische instrument. Eind april heeft het Congres in Brazilië ingestemd met een nieuwe, veel slechtere boswet. Uiterlijk vandaag kon President Dilma Rousseff de wet in z’n geheel tegenhouden door haar veto uit te spreken.

Dilma heeft de wet wel op enkele onderdelen geblokkeerd. Komende maandag wordt bekend gemaakt om welke delen het gaat. Stroot: “De schadelijkste delen van deze omstreden boswet tegenhouden is niet voldoende om de Amazone te redden. In plaats daarvan roepen we Dilma op steun te verlenen aan het burgerinitiatief voor een ‘zero deforestation’-wet.
Provincie:
Tag(s):