maandag, 2. januari 2012 - 15:10

OM:Vervolgingsbeslissing Holleeder nog niet genomen

Amsterdam

Willem Holleeder zal in het zogenaamde ‘Passageproces’ mogelijk niet worden vervolgd voor de in de onderwereld uitgevoerde liquidaties en pogingen daartoe die door het OM zijn samengevoegd in het proces.

Passageproces afgerond
‘Het Passageproces wordt in het voorjaar afgerond’, meldt de woordvoerster. In principe betekent dit voor Holleeder dat hij eind januari wordt vrijgelaten. Holleeder zit op dit moment het laatste deel van zijn straf uit voor afpersing van vastgoedhandelaren.

'Blijft verdachte'
Volgens het NRC heeft het OM reeds een beslissing genomen om Holleeder helemaal niet verder te vervolgen maar het OM spreekt dit stellig tegen.

‘In het NRC van vanochtend (maandag red.) wordt gesuggereerd dat het OM reeds de beslissing heeft genomen om Willem Holleeder niet te vervolgen voor zijn mogelijke aandeel bij diverse liquidaties die ook een rol spelen in het Passage-proces dat wordt gevoerd in de rechtbank Amsterdam. Dit is onjuist. Er is nog geen beslissing genomen om Holleeder wel of niet te vervolgen. Holleeder blijft ondertussen wel verdachte’, aldus een bericht op de site van het OM.

Passageproces
Op 9 februari 2009 startte het omvangrijke Passageproces gestart in de beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp. 'Passage' is de overkoepelende naam voor onderzoeken naar een aantal liquidaties en pogingen daartoe.

Veertien zaken
Onder de paraplu van Passage vallen in totaal veertien zaken. Elf zaken zijn sinds 9 februari 2009 in de rechtbank behandeld. Vier zaken waren begin 2009 onvoldoende afgerond om op dat moment voor de rechter te brengen.

Elf personen moesten zich voor de rechter verantwoorden voor hun aandeel in liquidaties of pogingen daartoe. De rechtbank heeft in oktober 2008 reeds vier personen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen
Provincie:
Tag(s):