dinsdag, 26. juni 2012 - 16:53

Onafhankelijke stichting en 10 miljoen euro voor Q-koortspatiënten

Den Haag

Het kabinet betreurt het dat het vertrouwen in de overheid is geschaad en wil dat vertrouwen graag herstellen.

Dat schrijven staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dinsdag in een reactie op het rapport ‘Het spijt mij, over Q-koorts en de menselijke maat’ van de Nationale ombudsman.

‘Het kabinet voelt mee met de mensen die ziek zijn geworden of op een andere ingrijpende wijze hun leven hebben zien veranderen’, aldus het kabinet.

Onafhankelijke stichting
De Nationale ombudsman constateert in zijn rapport geen nieuwe feiten maar geeft een indringend beeld van het perspectief van de burger over het optreden van de overheid.

Daaruit blijkt dat de beleving van de Q-koortsepidemie verschillend is geweest. Het kabinet wil een oprechte poging tot toenadering en afronding doen en stelt €10 miljoen ter beschikking aan een onafhankelijke stichting ter ondersteuning van Q-koortspatiënten, bijvoorbeeld bij advies, begeleiding en onderzoek. Het stichtingsbestuur kan in nauw overleg met de patiënten de inzet van dit geld bepalen.

Bestrijding van dierziektes
Naar aanleiding van de evaluatie van de Commissie van Dijk in 2010 heeft het kabinet de conclusies en aanbevelingen betrokken bij het beleid van de bestrijding van dierziektes die op mensen overgaan.

Er worden eerder dilemma’s gedeeld en gemeld wat al wel, maar ook wat nog niet bekend is. Bij de uitbraak van het Schmallenbergvirus is dat al in de praktijk gebracht.
Provincie:
Tag(s):