donderdag, 24. mei 2012 - 8:12

Onderwijsbond pleit voor bijles in plaats van blijven zitten

Den Haag

Vakbond CNV Onderwijs wil dat kinderen niet meer blijven zitten. In plaats daarvan zouden kinderen die het moeilijk hebben in het voortgezet onderwijs beter tijdens de zomervakantie of buiten schooltijd extra bijlessen kunnen volgen.

Nu blijft jaarlijks 5 procent van de leerlingen zitten in het voortgezet onderwijs. Dat zijn zo’n 50.000 op een totaal van 925.000 leerlingen. Dat kost de staat jaarlijks 350 miljoen euro. Dit plan voorkomt volgens de onderwijsbond ontevreden ouders en demotivatie bij leerlingen, omdat ze voor een paar vakken een heel schooljaar over moeten doen terwijl ze de rest van de stof beheersen. Ook staan ze daardoor stil staan in hun ontwikkeling. Dat is slecht voor onze kenniseconomie.

Volgens de Onderwijsbond kunnen scholen de extra faciliteiten die ze krijgen om hiermee te experimenteren, investeren in bijvoorbeeld extra huiswerkbegeleiding of summerschools. ‘Scholen kunnen hiervoor uiteraard samenwerken en de vakken onderling verdelen. Het voordeel is dat er extra werkgelegenheid wordt er geschapen en dat leraren die op een ander moment in het jaar verlof willen nemen, nu kunnen doorwerken.

De vakbond hoopt dat er snel een pilot gestart kan worden met deze nieuwe opzet.
Provincie:
Tag(s):