woensdag, 4. juli 2012 - 9:54 Update: 08-07-2014 0:49

'Ontbrekende Higgs-deeltje zo goed als zeker gevonden'

Tijdens een persconferentie, die woensdagochtend om 09.00 uur in Genève begon, heeft het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) bekendgemaakt sterke aanwijzingen gevonden te hebben dat het gevonden deeltje het nog niet eerder ontdekte Higgs-deeltje is.

De wetenschappers denken dat er slechts een kans van één op een miljoen is dat ze ernaast zitten.

Het Higss-deeltje, ook wel het God-deeltje genoemd, wordt gezien als het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Het geeft massa aan alle deeltjes. Zonder Higgs is het een raadsel waarom deeltjes massa hebben en waarom sommige meer massa hebben dan andere.

Het Higgsdeeltje kan die massa's verklaren. Het zou werken als een soort lijm die andere elementaire deeltjes bij elkaar houdt. Zonder het Higgs-deeltje zouden elementaire deeltjes heen en weer schieten door het heelal.

Wetenschapper Joe Incandela, die het woord voerde voor één van de twee onderzoeksteams die bij de zoektocht betrokken zijn, zei over de uitkomst:'Dit is een voorlopig, maar sterk en solide resultaat'.

Toen het resultaat in de zaal in Genève bekend werd gemaakt, klonk er luid applaus. Peter Higgs, de wetenschapper die het bestaan van het deeltje in 1964 als eerste voorspelde, was als speciale gast aanwezig.
Categorie:
Tag(s):