maandag, 5. maart 2012 - 19:14

‘Ontdek de Archeoloog’ in Middelburg

Middelburg

Iedereen heeft een beeld van de archeologie en de archeoloog. Vaak is dat ingegeven door documentaires, films en computerspelletjes. Maar wat houdt archeologie nou precies in en wat doet een archeoloog nu echt?

De internationale fototentoonstelling ‘Ontdek de Archeoloog’ brengt nu eens niet de bodemvondsten maar het werk van de archeoloog in beeld. Na Leiden en Delft is de tentoonstelling nu in Middelburg te zien bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

‘Ontdek de Archeoloog’ is onderdeel van het internationale ACE-project (Archaeology in Contemporary Europe), een EU-project met dertien partners, waaronder de Universiteit Leiden. De foto’s, vervaardigd op poster- (84x56 centimeter) en A3-formaat, zijn afkomstig uit een aantal lidstaten en hebben als doel het brede werkveld en het werk van de archeoloog te verduidelijken.

De tentoonstelling bestaat uit een Europese en een Nederlandse serie. De Europese serie toont foto’s uit België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn gemaakt door de Franse fotograaf Pierre Buch. Deze serie laat het brede scala aan werkzaamheden en onderzoeksdisciplines binnen de archeologie zien: van opgraven tot tentoonstellen, van bestuderen tot conserveren en reconstrueren.

De tweede serie is gemaakt door de Nederlandse fotograaf René Glas en bestaat uit portretten van mensen die in Nederland werkzaam zijn in de archeologie. Elk is een specialist in een van de vele aspecten van het beroep. De omgeving en de objecten vertellen hierbij over de werkzaamheden van de persoon binnen de archeologie. Deze serie is op posterformaat.

De Nederlandse fotoserie en tentoonstellingen worden gecoördineerd door masterstudent Bastiaan Brozius, dr. Monique van den Dries, drs. Sjoerd van der Linde en prof. Willem Willems van de Faculteit Archeologie van Universiteit Leiden. Voor de Nederlandse serie zijn ook medewerkers van de SCEZ geportretteerd. De tentoonstelling in Middelburg is uitgebreid met een aantal extra portretten die facetten van integraal erfgoedbeheer belichten (archeologie, cultuurhistorie en monumenten).

‘Ontdek de Archeoloog’ is vanaf maandag 5 maart tot en met vrijdag 29 juni op werkdagen voor het publiek gratis te bezichtigen in SCEZ-locatie De Burg aan de Groenmarkt 13 in Middelburg tussen 10.00 en 16.00 uur.
Provincie:
Tag(s):