woensdag, 18. april 2012 - 19:46

Oorlogsmonument voor omgekomen vliegers

Harderwijk

Bij Harderwijk is een monument onthuld voor omgekomen geallieerde vliegers. Het is een vier meter hoog monument dat een vliegtuig uitbeeldt dat zich in het water stort.

Het is door een transporthelikopter van Defensie geplaatst in het Veluwemeer. In de Tweede Wereldoorlog zijn bij Harderwijk 117 geallieerde vliegers om het leven gekomen. Onder hen zijn Amerikanen, Britten, Canadezen, Zuid-Afrikanen en Nieuw-Zeelanders. 45 van hen zijn in Harderwijk begraven; de rest ligt op erevelden of is nooit teruggevonden. Het monument, dat 12.500 euro heeft gekost, is een initiatief van de stichting Monument Geallieerden Harderwijk.

Boven het IJsselmeer liepen enkele belangrijke vliegroutes naar Duitsland. De geallieerde vliegtuigen werden neergehaald door Duits afweergeschut dat bij Harderwijk was geplaatst. De meeste toestellen kwamen daar aan land, nadat ze zo lang mogelijk over het IJsselmeer hadden gevlogen. Flevoland bestond toen nog niet. De vliegers worden ieder jaar op 4 mei al herdacht in Dronten, maar op de plaats des onheils was tot nu toe niets dat aan hun dood herinnerde.
Provincie:
Tag(s):