maandag, 24. september 2012 - 17:32

Oostburg zet aardappel op de kaart

Oostburg

Oostburg geeft de aardappel weer de aandacht die hij verdient. Met het eerste eigen festival van deze alledaags gemaakte knol, de eerste week van oktober. Er is onder meer een thema-avond, een nostalgische middag, een kookworkshop, kindervoorstellingen en een aardappelproeverij.

Vier dagen lang staat het dorp in het teken van niets anders dan aardappels. In tal van soorten, kleuren en gerechten komen ze aan bod, vooral ook omdat Oostburg historisch een cruciale rol speelde in de introductie van onze nationale knol. Het is in dit Zeeuwse dorp waar de eerste geschreven bewijzen van aardappelteelt in Nederland te vinden waren, in het jaar 1697.

Tot op de dag van vandaag worden er in Zeeuws-Vlaanderen veel aardappelen geteeld. Het is zelfs een deel van onze identiteit geworden. De nationale week van de smaak staat dit jaar toevallig ook nog eens in het teken van de aardappel. Alle reden dus voor een festival, onderdeel van een breder pakket acties om Oostburg nadrukkelijker op de kaart te zetten.

Verrassende facetten van de aardappel komen tijdens het festival aan bod. Zoals op de thema-avond rond schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh, woensdag 3 oktober in het Ledeltheater 20.00 uur. Daar geeft Jacqueline Bekkers (Van Gogh Village Center, Nuenen} een lezing over dit beroemde schilderij, gevolgd door een film over hetzelfde thema, maar dan vanuit een heel andere optiek. Een dag later toont wereldkampioen stamppot maken (en Zeeuwse Held van de Smaak 2012) Hans Everse in een kookworkshop om 19.00 uur onverwachte, tongstrelende kanten van de aardappel.

Vrijdagmorgen komen alle kinderen van basisscholen genieten van Alda Loeffen’s theatervoorstelling ‘het aardappelvrouwtje’, in een feesttent op de Markt van Oostburg.’s Middags (15.30u) is het ‘terug in de tijd’ met films en foto’s over het poten en rooien van aardappelen in vroeger tijden. Agrariërs, handelaren en de barvrouw van een hotel in Oostburg vertellen over hun ervaringen met aardappelen van toen.

De avond (19.30u) is gereserveerd voor ‘goestingdeskundige’ Eddie Niesten uit Antwerpen, met een lezing over de geschiedenis van de aardappel. Ook laten twee Zeeuws-Vlaamse ondernemers, Jean Pierre van Wesemael en Michiel Buijsse, zien waar het in de toekomst heen kan door te vertellen over hun bedrijven met respectievelijk de zilte aardappel en aparte, kleurrijke aardappelrassen.

Zaterdag 6 oktober sluit een voor iedereen toegankelijke proeverij het festival af. De gezamenlijke Oostburgse horeca presenteert dan tal van bijzondere aardappel-gerechtjes (festival vanaf 12 u, keuken 15u) . De dag, mede georganiseerd door de stadsraad Oostburg, wordt afgesloten met een feestavond met de band Beastie Girls.
Provincie:
Tag(s):