woensdag, 14. maart 2012 - 19:24

Opnieuw minder boetes uitgedeeld bij staandehoudacties

Middelburg

Dinsdagmiddag heeft de laatste staandehoudactie van het jaar plaatsgevonden. De resultaten van de acties zijn, vergeleken met voorgaande jaren, zeer bemoedigend. Het aantal bekeuringen is dit jaar weer verminderd.

Bij de laatste actie op de Berkenlaan hebben leerlingen van basisschool de Bijenburch 27 groene kaarten met sjaals uitgedeeld. Gele kaarten waren er voor 19 bestuurders die harder reden dan 30km/u. De kinderen gingen met deze weggebruikers in gesprek. Drie automobilisten reden hard genoeg voor een bekeuring, maar die zijn wegens de politieactie niet daadwerkelijk uitgedeeld.

In 2012 zijn in totaal ruim 300 auto’s staande gehouden. 54% hield zich keurig aan de snelheid, 42% kreeg een gele kaart en 4% van de bestuurders reed hard genoeg voor een bekeuring van de politie. De staandehoudacties zijn steekproeven. Daarnaast zijn deze in tegenstelling tot andere jaren in de middag gehouden. Zuivere vergelijking en harde conclusies zijn dus niet mogelijk, maar wanneer we kijken naar voorgaande jaren zien we het aantal uitgedeelde boetes ieder jaar omlaag gaan. Van 19% in 2007, naar 10% in 2010 en uiteindelijk dus 4% dit jaar. Het aantal groene kaarten is in de loop der jaren gestegen, terwijl de gele kaarten een lichte daling vertonen.
Mogelijke oorzaken hiervoor zijn divers. Naast de jarenlange “Gewoon 30” bewustzijnscampagne, waar de acties onderdeel van uitmaken, heeft de gemeente infrastructurele voorzieningen gerealiseerd.

De acties zijn in het leven geroepen om verkeersdeelnemers te attenderen op het belang van veilig rijgedrag in 30 km/u zones. De acties zijn georganiseerd in samenwerking met verkeerspolitie Zeeland, Veilig Verkeer Nederland en zeven lokale basisscholen. Ze zijn gehouden op verschillende locaties in Middelburg, Arnemuiden en Nieuw en Sint Joosland, van januari tot en met maart.
Provincie:
Tag(s):