zaterdag, 14. januari 2012 - 9:23

Oppositie komt met plan om crisis beter te bestrijden

De fractieleiders van de PvdA, SP en GroenLinks komen zaterdag met een plan om Nederland beter door de crisis heen te laten komen. Dit melden verschillende media zaterdag.

Het plan is een alternatief voor het bezuinigingsbeleid van het kabinet. Volgens de drie partijen is het kabinetsbeleid 'kil' en zorgt het ervoor dat duizenden mensen werkloos thuis komen te zitten.

De drie partijen zullen zaterdagmiddag tijdens een bijeenkomst in Nijmegen hun voorstellen presenteren. Deze voorstellen houden wel besparingen in, maar het gaat ook om een beleid dat banen creëert en goed is voor het klimaat. Zo wil de linkse oppositie onder meer energiezuinige woningbouw bevorderen, het onderhoud aan scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen versneld uitvoeren en ook de Afsluitdijk vervroegd opknappen.

Ook vinden de partijen dat bedrijven tijdelijk geholpen kunnen worden door weer een deeltijd-WW in te voeren.

De partijen bekostigen deze plannen onder meer door subsidies voor fossiele brandstoffen aan te passen en een toptarief voor de hoogste inkomens bij de inkomstenbelasting in te voeren.
Verder denken de PvdA, SP en GroenLinks dat veel van hun maatregelen zichzelf terug zullen verdienen. Ze vinden het nu tijd worden om door te pakken.

De fractieleiders Sap, Cohen en Roemer verwijten het kabinet kortzichtige bezuinigingsdrift en dat moet anders. .. 'een recessie bestrijd je met solidaire bezuinigingen, slimme investeringen en hervormingen'', aldus de fractieleiders in Trouw.
Provincie:
Tag(s):