zaterdag, 1. december 2012 - 14:05

Oppositiepartijen zeer geschokt over 'graaicultuur' Amarantis

Tweede Kamerleden van de oppositiepartijen SP, PVV en D'66, maar ook leden van de PvdA hebben zeer geschokt gereageerd op de uitgelekte conceptversie van het rapport over de scholengemeenschap Amarantis.

Uit het conceptrapport waarover de Volkskrant berichtte blijkt onder meer dat bestuurders en adviseurs zich schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking, belangenverstrekking en financiële onregelmatigheden.
Het conceptrapport wordt maandag officieel gepresenteerd, maar is al in handen van de Volkskrant. Uit het rapport blijkt onder andere dat er bij de onderzoekers 'signalen' zijn binnengekomen dat directieleden en adviseurs van Amarantis per persoon twee lease-auto's van de zaak hadden, naast hun vaste ov-kaart en taxivergoeding. Ook zou een bestuurder zijn huis hebben laten opknappen door aannemers die ook voor Amarantis werkten, zo bericht Elsevier.

Jasper van Dijk van de SP reageert in de Volks'krant: 'Dit is het failliet van de grote schoolbesturen. Het is beschamend dat bestuurders zo weinig oog hadden voor leerlingen en zo bezig waren met zichzelf en hun eigen prestigeprojecten'. En verder: 'Dit zijn graaiende bestuurders die meer oog hebben voor hun eigen portemonnee dan voor het onderwijs. Bestuurders die over de schreef gaan moet je echt aanpakken en op non-actief stellen. Er moeten sancties zijn op zelfverrijking.'

Volgens Harm Beertema van de PVV is het allemaal nog erger dan hij al had gedacht. Hij denkt dat er in het rapport zaken staan die voor het Openbaar Ministerie aanleiding moeten zijn om tot vervolging over te gaan. Als het waar is dat een bestuurder van Amarantis zijn huis in het oosten van Nederland 'op kosten van de zaak' heeft laten opknappen ziet Beertema dit als 'regelrechte fraude'. Hij vindt dit type bestuurders 'Mensen die onderwijs maar een saaie bijzaak vinden. Het gaat hen om marktaandeel, om elkaar vliegen afvangen, om grootschaligheid.'

D'66 reageert bij monde van Paul van Meenen. Als het gaat om zelfverrijking vindt hij dat er goed moet worden gekeken naar de mogelijkheden van strafvervolging of terugvordering. Volgens hem moet er beter toezicht en medezeggenschap in de scholengemeenschappen komen, om de misstanden die er zijn op te sporen.

Amarantis had dertigduizend leerlingen, drieduizend medewerkers en verzorgde mbo-studies en voortgezet onderwijs. De scholenkoepel werd afgelopen zomer opgesplitst in vijf kleinere scholengroepen.
Provincie:
Tag(s):