dinsdag, 11. september 2012 - 22:28 Update: 08-07-2014 0:46

Oranje maakt korte metten met Hongarije

[ELF-Voetbal] Bondscoach Louis van Gaal heeft het gelijk toch aan zijn zijde. Het Nederlands elftal heeft een droomstart gemaakt in de kwalificatie voor het WK van 2014. Na Turkije werd nu ook een verdedigend zwak Hongarije aan de zegekar gebonden. Het werd in Boedapest 1-4.

Het resultaat zal Van Gaal trots maken. Voor de wedstrijd had hij opnieuw een routinier, John Heitinga, uit de ploeg gelaten en gekozen voor de kopkracht van Ron Vlaar. Daarnaast viel Arjen Robben kort voor de aftrap nog weg. Het Oranje, dat wel aantrad, was daardoor nog meer onervaren als de ploeg die vrijdag aantrad in Amsterdam tegen Turkije.

Maar het duel was exact 231 seconden oud toen de 0-1 al in de touwen lag. Uitgerekend Jeremain Lens, die Robben verving, was de maker. De PSV-aanvaller kopte een voorzet van de achterlijn van ploegmaat Luciano Narsingh binnen: 0-1. Maar de vreugde was van korte duur. Want ruim drie minuten later stond het alweer 1-1.

Aanvoerder Zoltan Gera van de Hongaren ging gemakkelijk over het been van Jordy Clasie, waarna Balazs Dzsudzsak vanaf de strafschopstip geen fout maakte. Oranje leek daardoor een moeilijke avond tegemoet, maar in de 19e minuut stond het toch alweer 1-2. Opnieuw via een kopbal. Nu rondde Bruno Martins Indi een vrije trap van Wesley Sneijder doeltreffend af. Het eerste doelpunt in Oranje van de Feyenoord-jongeling.

In de rust moest Robin van Persie, die een knietje in het bovenbeen had gekregen, noodgedwongen afhaken. Zijn vervanger was Klaas-Jan Huntelaar. Acht minuten later stond het alweer 1-3. Een lange bal van Sneijder werd op een vreemde manier verwerkt door Akos Elek. Lens nam slim aan en schoof de bal met zijn linker geplaatst in de benedenhoek.

Dat betekende tevens een leuk record. Het was al zeven jaar geleden dat vier spelers uit de Eredivisie achter elkaar hadden gescoord in Oranje, inclusief de treffer van Narsingh van afgelopen vrijdag. In de 59e minuut trad doelman Maarten Stekelenburg knap handelend op na een stiftje van invaller Tamas Hajnal.

Aan de overzijde leek Sneijder toch een 'buitenlandse' goal te scoren, maar zijn poeier in de 63e minuut eindigde op de lat. Een minuut later moest Bruno Martins Indi noodgedwongen geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Joris Mathijsen. Tien minuten later leek Lens zelfs zijn derde doelpunt van de avond te maken.

Hij werd knap weggestuurd door een slim genomen snelle vrije trap van Jordy Clasie. Lens besloot de bal voor doelman Adam Bogdan toch af te spelen naar Huntelaar, die simpel de 1-4 binnentikte. Alweer de 33e goal van de spits van Schalke 04 in Oranje. In de laatste minuten kreeg Oranje zelfs nog kansen op een nog hogere uitslag. Maar dat bleef Hongarije bespaard. Anderhalf jaar geleden werd het nog 0-4. Nu 1-4. Oranje is uitermate goed gestart.