maandag, 4. juni 2012 - 15:50

Oud-staatssecretaris Meijling (76) overleden

Wassenaar

Oud-staatssecretaris Jan Gmelich Meijling is zaterdag na een langdurig ziekbed overleden in zijn woonplaats Wassenaar. Dit meldt het ministerie van Defensie maandag.

Hij was in de jaren ’90 staatssecretaris van Defensie met materieelbeleid en personeelszaken in zijn portefeuille. Hij werd in die functie mede bekend vanwege de vervroegde opschorting van de dienstplicht. Gmelich Meijling is 76 jaar geworden.

Jan Christoffel Gmelich Meijling, van 4 februari 1936, heeft een lange bestuurlijke carrière doorgemaakt. Hij bracht zijn jeugd door in Nederlands-Indië om vervolgens dienst te nemen bij de Koninklijke Marine. Hij was onder meer commandant van 2 mijnenvegers.

Burgemeester
Na een korte periode als ambtenaar op het Ministerie van Defensie en een wethouderschap in Oegstgeest werd Gmelich Meijling achtereenvolgens burgemeester van Castricum en Den Helder. Hij was toen al vice-voorzitter van zijn partij, de VVD.

Dienstplicht
Van 22 augustus 1994 tot 3 augustus 1998 was Gmelich Meijling staatssecretaris van Defensie in het eerste kabinet-Kok. Hij voerde daarbij tal van vernieuwingen door, ingegeven door de val van de Berlijnse muur. Gmelich Meijling was onder meer verantwoordelijk voor de aanschaf van de Apache-gevechtshelikopters. Eind 1996 nam hij het besluit de laatste lichtingen dienstplichtigen al voor afschaffing van de opkomstplicht niet meer op te roepen.

Ook de afgelopen jaren bleef zijn belangstelling voor Defensie. Zo was hij voorzitter van de Kring Oud-Marine-officieren en voorzitter Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid.

Veel betekend
In een eerste reactie zegt minister Han Hillen dat Defensie zeer geraakt is door het overlijden van Jan Gmelich Meijling. “We herinneren ons hem als een markant bestuurder met een grote inzet voor de krijgsmacht. Als oud-marineofficier, burgemeester van Den Helder en vooral als staatssecretaris heeft hij veel betekend voor Defensie. We wensen zijn echtgenote, kinderen en allen die hem dierbaar waren veel kracht dit verlies te dragen."
Provincie:
Tag(s):