vrijdag, 16. november 2012 - 9:37

Oude spelcomputer levert slee op in Littenseradiel

Kinderen in het Friese Littenseradiel, die na sinterklaasavond hun oude elektrische speelgoed waar ze toch nooit meer mee spelen komen inleveren bij de milieustraten van Franeker of Bolsward, kunnen als ze snel zijn een gratis Wecycle-sleetje scoren.

Op Pakjesavond geeft Sinterklaas veel kinderen elektrisch speelgoed. Een spelcomputer, digitale fotocamera of MP3-speler staan hoog op het verlanglijstje. Maar wat gebeurt er met het oude speelgoed dat niet meer gebruikt wordt?

Inleveren vanaf 6 december
Lever het vanaf 6 december in op onze milieustraten in Franeker of Bolsward. Zo zorgen we er samen met Wecycle voor dat deze optimaal worden gerecycled. Kinderen gebruiken steeds meer elektrische apparaten en speelgoed. Ruim driekwart van het elektrisch speelgoed dat niet meer wordt gebruikt, belandt in de prullenbak. Zonde, want dan kan het niet worden gerecycled

Cadeautje
De eerste honderd inwoners die vanaf 6 december afgedankt elektrisch speelgoed, andere elektrische apparaten en/of spaarlampen inleveren bij de milieustraten Bolsward en Franeker, krijgen gratis het unieke Wecycle-sleetje! Let op: op = op! Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld, met kans op een familiebox hotelovernachting. Er worden 25 familiebox hotelovernachtingen verloot onder alle uitgegeven kanskaarten.

Recyclen = behoud grondstoffen
Recycling is heel belangrijk. Want door recycling behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en hoeven er minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu.

Elektrische apparaten worden voor 75% tot 90% gerecycled, spaarlampen en koelkasten zelfs voor meer dan 90%. Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd.

Per jaar verdwijnt hiervan echter ruim 2 kilo per persoon in de vuilnisbak.
Hiermee gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling. Samen met Wecycle wil gemeente Littenseradiel dit tegengaan.
Provincie:
Tag(s):