zaterdag, 28. juli 2012 - 11:41 Update: 08-07-2014 0:48

Ouderen moeten zelf zorg gaan betalen door huis te verkopen

Volgens Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de universiteit van Tilburg, kan de overheid alle zorgkosten niet meer betalen.

Oudere Nederlanders moeten volgens hem daarom zelf hun zorgkosten gaan betalen en zo nodig daarvoor hun huis verkopen. Dit zegt de hoogleraar zaterdag in een interview met het dagblad Trouw.

Bovenberg vindt dat Nederlanders zelf geld opzij moeten zetten voor 'zorgpensioen'. Nederlanders zouden volgens hem zo''n 50.000 euro nodig hebben voor zorg aan huis tijdens hun laatste levensjaren. Dat geld moet dan worden opgebracht uit hun eigen huis.

Mensen die met pensioen gaan, verkopen dan hun huis aan een woningbouwcorporatie en gaan huur betalen voor dezelfde woning. Dan kunnen ze het vrijgekomen bedrag gebruiken als 'zorgpensioen' en hiervan de zorgkosten betalen. Zo luidt het plan van Bovenberg.

Voor dit plan moeten jongeren meer worden gestimuleerd om een huis te kopen. Bovenberg zegt dat Nederlanders onder de 35 jaar die een huis willen kopen minder pensioenpremie zouden moeten betalen.

Bijkomende voordelen

Bijkomende voordelen van dit plan zijn volgens Bovenberg dat zo miljarden euro's uit de Nederlandse pensioenfondsen worden 'bevrijd' die de economie een impuls kunnen geven en dat de banken er wel bij varen. Die zitten immers met grote hoeveelheden uitstaande hypotheken. De hoogleraar vindt wel dat de overheid garant moet blijven staan voor de duurste zorg, zoals opname in een instelling.
Categorie:
Tag(s):