donderdag, 8. maart 2012 - 13:55

Outlet Center bij Zuidbroek risico voor winkelcentra

Zuidbroek

Een Factory Outlet Center (FOC) bij Zuidbroek leidt tot negatieve effecten voor de winkelcentra in de omliggende gemeenten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Broekhuis Rijs Advisering in opdracht van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Oldambt, Stadskanaal, Veendam en de Kamer van Koophandel.

De detailhandel in het noorden staat onder druk vanwege de komst van webwinkels en demografische ontwikkelingen zoals bevolkingskrimp en vergrijzing. Daardoor vallen er inmiddels gaten in de huidige winkelgebieden. De opening van een FOC bij Zuidbroek kan de sluiting betekenen van ongeveer 15 winkels in de hoofdwinkelgebieden van Hoogezand, Stadskanaal, Veendam en Winschoten. Het gaat hierbij om kwalitatief hoogwaardige winkels in de modebranche.

Door het wegvallen van deze winkels ontstaan nog meer gaten in het winkelgebied en slaat de verpaupering toe. Het wordt dan steeds moeilijker om investeerders en ondernemers te vinden die zich zullen willen vestigen in winkelgebieden van Hoogezand, Stadskanaal, Veendam, Winschoten, Groningen en Delfzijl, zo stelt het rapport. De aantrekkelijkheid van de centra zal afnemen waardoor ook consumenten deze kernen zullen gaan mijden. Dit heeft tot gevolg dat nog meer winkels hun deuren zullen sluiten. Dit gaat verder dan alleen de mode- en sportbranche.
Provincie:
Tag(s):