zaterdag, 14. april 2012 - 11:43 Update: 08-07-2014 0:53

Overgewicht door slecht slaappatroon

Slaap je niet altijd even veel of regelmatig? Dit kan leiden tot overgewicht en diabetes. Dus slaap genoeg en regelmatig.

Na een laboratoriumonderzoek kwamen onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital uit op de conclusie dat slecht of onregelmatig slapen een verhoogde kans op overgewicht en diabetes veroorzaakt.

Eenentwintig gezonde mensen werden bijna zes weken bestudeerd in een gecontroleerde omgeving. Er werd gecontroleerd hoeveel de deelnemers sliepen, wanneer ze sliepen en wat ze eten en deden.

Tijdens drie weken van de onderzoeksperiode kregen de deelnemers 5 tot 6 uur slaap per dag en dan op onregelmatige tijden.

Hieruit bleek dat het rustmetabolisme van de deelnemers verstoorden door het slaaptekort. Naast het verstoren van het rustmetabolisme verhoogde de glucoseconcentratie. Dit kwam omdat er door de alvleesklier minder insuline werd opgevormd.
Door het verstoren van het rustmetabolisme kan een persoon per jaar 5 kilo aankomen.

"Deze resultaten ondersteunen eerdere studies waaruit bleek dat mensen met onregelmatige diensten vaker diabetes ontwikkelen. Deze mensen slapen niet alleen onregelmatig, maar vaak ook korter", vertelt onderzoeker Orfeu Buxton. "Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk slaap is voor de gezondheid. 's Nachts slapen heeft daarbij het grootste effect."
Categorie:
Tag(s):