donderdag, 14. juni 2012 - 22:30 Update: 08-07-2014 0:50

Overheid betaald facturen pas na 47,2 dagen

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat premier Rutte (VVD ) zijn belofte nakomt om de overheid op tijd facturen te laten betalen.

De minister-president moet met een oplossing komen hoe het trage betaalgedrag te verbeteren. Vandaag blijkt dat de overheid in de top 3 staat van slechtst betalende branches.

De sociaal-liberaal roept nu op om snellere behandeling van een voorstel om ministeries, gemeenten en andere publieke instanties wettelijk te dwingen op tijd te betalen. De overheid zet jaarlijks 100 miljard euro uit aan opdrachten. Bedrijven en ondernemers komen in de problemen, omdat ze moeten wachten op geld en zo geen nieuwe investeringen kunnen doen. Dat is slecht voor de economie.

Volgens onderzoeksbureau Graydon doet de overheid gemiddeld 47,2 dagen over het betalen van opdrachten. Dat is veel hoger dan de belofte van Rutte om binnen 30 dagen facturen te voldoen. Daarom wil Verhoeven dat de premier in een brief aangeeft hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat bedrijven op tijd hun rekeningen betaald krijgen. Daarnaast vraagt de sociaal-liberaal om een snellere behandeling van het wetsvoorstel om de overheid binnen 30 dagen te laten betalen. "Rutte heeft een belofte verbroken. Ik wil dat hij aan het bedrijfsleven uitlegt hoe hij er nu wel voor gaat zorgen dat ze op tijd hun geld krijgen. Verder moet het wetsvoorstel hoger op de agenda. Door het blokkeren en rekken van debatten door de PVV en SP werken ze iets normaals maar fundamenteels als op tijd betalen tegen. En zijn ondernemers de dupe."
Categorie:
Tag(s):