vrijdag, 27. april 2012 - 14:09

Passagier op achterbank krijgt straf voor dodelijk ongeval

Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige militair uit Nijmegen voor roekeloos verkeersgedrag, onder invloed van alcohol en het daarbij veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval.

Aan stuur trekken
Op 3 april 2011 zat de militair achter in de auto van een vriend. Deze bracht hem en twee van zijn vrienden, die alle drie gedronken hadden, naar huis. De rechtbank acht op basis van de verklaringen van twee van de inzittenden - de bestuurder en zijn bijrijder - bewezen dat de militair tussen de bestuurdersstoel en bijrijdersstoel naar voren leunde en onverwacht aan het stuur trok waardoor de personenauto tegen een fietser reed. De fietser is tegen de auto geklapt en naar voren op de straat geworpen. Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De militair heeft vervolgens de plaats van het ongeval verlaten zonder zijn identiteitsgegevens te verstrekken. De militair zegt zich niets meer van het ongeluk te herinneren.

Alcohol
De rechtbank overweegt dat de militair met zijn roekeloze handeling het leven van een medemens heeft beëindigd en onherstelbaar leed heeft veroorzaakt voor diens nabestaanden. De rechtbank heeft een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van vrijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging van één jaar. De rechtbank komt tot een lagere straf dan de eis van de officier van justitie (een gevangenisstraf voor de duur van achtien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een rijontzegging voor de duur van drie jaren) nu de rechtbank hem het alcoholgebruik minder zwaar aanrekent. De militair had zich immers, wetende dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, bewust door een derde laten ophalen en reed zelf niet.

Bestuurder
De 34-jarige bestuurder is vrijgesproken van het veroorzaken van het verkeersongeval, maar wel veroordeeld voor gevaarzettend verkeersgedrag en rijden onder invloed. De man overschreedt, hoewel hij de fietser voor zich op de weg had waargenomen, de ter plaatse toegestane maximumsnelheid ruim op een plaats waar de rijbaan werd versmald door geparkeerde auto's. Verder bleek hij tevens meer dan tweemaal de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in zijn adem te hebben, als gevolg van alcoholgebruik de avond ervoor. In totaal heeft de bestuurder voor een werkstraf van 56 uur opgelegd gekregen waarvan 20 uur voorwaardelijk, met een behandelverplichting voor zijn alcoholproblematiek en een rijontzegging van 9 maanden.

De rechtbank rekent het de man aan dat hij na twee eerdere veroordelingen opnieuw onder invloed van alcohol is gaan rijden. Omdat de man nog in de proeftijd liep, wordt door de rechtbank ook de door de officier van justitie verzochte tenuitvoerlegging gelast van een in 2010 opgelegde voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zes maanden.
Provincie:
Tag(s):