woensdag, 26. september 2012 - 15:36

Patiënt krijgt sneller diagnose door biosensor

Leeuwarden

Vijf Friese partners slaan de handen ineen om sneller een diagnose te kunnen stellen. Bij patiënten kan aan de hand van een urinemonster ziektes worden opgespoord. Voorheen gebeurde dat op een laboratorium.

Nu is er deze biosensor in de maak. Door sneller te weten wat er met de patiënt is kan er ook sneller worden ingegrepen. De provincie Fryslân ondersteunt het project met € 176.450,-.

Het project
Het project heet officieel ‘Autonome prescreening van patiëntenurines ten behoeve van de bacteriologische diagnostiek’. Het gaat dus om een bepaald soort diagnose.

Deze zogenaamde bacteriologische diagnostiek gebeurt nu vooral op laboratoria. Daardoor is er een wachttijd. Met behulp van een eigen testapparaat, de biosensor, kan een verzorginshuis of huisarts sneller een diagnose stellen.

Partners
Aan het project doen 5 partners mee. Waaronder Biotrack, Aquaexplorer, NHL en Izore uit Leeuwarden. Maar de huisartsenpraktijk Trynwalden is betrokken bij het project. De beoogde biosensor bestaat nog niet in Nederland.

Subsidie
Naast de provincie Fryslân, dragen ook de Europese Unie, het ministerie van EL&I en Samenwerkingsverband Noord-Nederland bij aan het project.
Provincie:
Tag(s):