vrijdag, 21. september 2012 - 18:08

Patrouilleren met Afghaanse politie gaat door

De Nederlandse politietrainers gaan nog steeds met Afghaanse agenten de straat op in Kunduz, Afghanistan. “De veiligheidssituatie wordt nauwlettend gevolgd en als het nodig is, worden er maatregelen getroffen en wordt eventueel het programma aangepast. Dat is blijkbaar nu niet nodig geweest.”

Dat meldde kolonel Roland de Jong, commandant van de Police Training Group 4 (PTG-4), naar aanleiding van andere berichten hierover, zo schrijft het ministerie van Defensie. De Jong vertrekt eind oktober naar Afghanistan. Deze week oefent de eenheid op oefenterrein De Marnewaard in Groningen. PTG-4 bestaat uit militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, leden van de Koninklijke Marechaussee en functionarissen van Buitenlandse Zaken.

Eigen benen

De civiel vertegenwoordiger van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Geoffrey van Leeuwen, benadrukte het doel van de missie: “Het gaat er om dat de Afghanen zelf voor de veiligheid kunnen zorgen. We helpen ze door agenten op te leiden en te begeleiden, maar bijvoorbeeld ook door rechters, openbaar aanklagers en advocaten te trainen. Daarmee helpen we de Afghanen op eigen benen te staan en groeit het vertrouwen van de bevolking in de eigen overheid. En een veiliger en stabieler Afghanistan is in het belang van onze eigen veiligheid.”

Veiligheid

In de oefening wordt de werkelijkheid zo goed mogelijk nagebootst. Kolonel de Jong gaf het belang van realistische scenario's aan. “Alhoewel het in Kunduz in vergelijking met andere provincies in Afghanistan relatief rustig is, houden we natuurlijk rekening met allerlei incidenten.”
Politietrainingsmissie

De missie in de Noord-Afghaanse provincie is gericht op versterking van het plaatselijke politieapparaat en de ontwikkeling van het justitiesysteem. Nederlandse politieagenten, marechaussees, ontwikkelingsexperts, militaire trainers en ondersteuners, diplomaten en justitie-experts en ontwikkelingsorganisaties werken daarvoor nauw samen. De missie loopt tot uiterlijk 2014.
Provincie:
Tag(s):