maandag, 23. april 2012 - 11:09

Pechtold: “Voor 1 juni akkoord voor de begroting 2013”

Den Haag

D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Tweede Kamer op korte termijn, maar uiterlijk voor 1 juni 2012, een akkoord sluit over een volwaardige begroting voor 2013.

In aanloop naar nieuwe verkiezingen begin september roept Pechtold partijen links en rechts op hun taboes op arbeidsmarkt (links) en woningmarkt (rechts) te laten varen. Volgens Pechtold kan de komende maanden gewerkt worden volgens het scenario Lubbers-II. Dat kabinet werd op 3 mei 1989 demissionair, waarna op 6 september vervroegde verkiezingen plaatsvonden.

Begroting 2013 eerste prioriteit
Pechtold: “De eerste prioriteit moet nu voor alle partijen zijn om een stevige begroting voor 2013 voor te bereiden, waarmee me aan iedereen het signaal geven dat de politiek niet op z’n handen zit: de mensen in het land, onze Europese bondgenoten en de financiële markten. Dat brengt rust in de economie en in het consumentenvertrouwen. In dat akkoord moet begonnen worden met belangrijke hervormingen als het eerder verhogen van de AOW-leeftijd en aanpakken van de WW. Ook moet de overdrachtsbelasting laag blijven op 2 procent, zodat de huizenkoper niet langer in onzekerheid verkeert.” Volgens Pechtold zijn ook noodzakelijke pijnlijke maatregelen als verhoging van de BTW onvermijdelijk.

“Laar 2012 geen verloren jaar zijn!”
Mochten de verkiezingen daadwerkelijk begin september zijn, dan moet de Kamer met inachtneming van de in de kieswet vastgelegde termijnen over ongeveer 5 weken ontbonden worden. “Tot die tijd is er voldoende gelegenheid om 2012 geen verloren jaar te laten zijn”, meent Pechtold. “Ik ga er echt vanuit dat geen enkele partij voor die verantwoordelijkheid wegloopt. Daarna is er dan alle tijd en ruimte om flink campagne te voeren, zodat de kiezer voor de stembusgang een helder beeld kan krijgen van de toekomstplannen van iedere partij.”
Provincie:
Tag(s):