zaterdag, 24. november 2012 - 11:41 Update: 08-07-2014 0:44

Pensioenbeleggers willen graag Nationale Hypotheekbank om woningmarkt vlot te trekken

De twee grootste pensioenfondsen van Nederland APG (ambtenaren en bouw) en PGGM (zorg en welzijn) willen hypotheken gaan verstrekken. Dit moet dan wel via een op te richten Nationale Hypotheekbank gebeuren. Dit melden verschillende media zaterdag.

Deze Nationale Hypotheekbank kan hypotheken overnemen van de banken, zodat deze wat meer lucht krijgen. Ook zou dit nog kunnen leiden tot een lagere hypotheekrente.

De Staat moet helpen bij de oprichting van zo'n Nationale Hypotheekbank. Zo moeten de economie in het algemeen en de huizenmarkt en de bouw in het bijzonder weer vlot worden getrokken. APG en PGGM willen wel alleen veilige hypotheken die nu onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen. De bank krijgt met die garantie toch haar geld als iemand de hypotheek niet meer kan voldoen.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes heeft in het FD gezegd dat het kabinet nu een doorbraak moet forceren om de bouw en de woningmarkt te redden. De werkgeversvoorman wil dat het kabinet twee onafhankelijke deskundigen benoemt die banken en pensioenfondsen bij elkaar brengen zodat die 'substantieel' gaan beleggen in woninghypotheken.
Categorie:
Tag(s):