donderdag, 19. januari 2012 - 8:54 Update: 08-07-2014 0:55

Pensioenen metaalsector mogelijk omlaag in 2013

Den Haag

Pensioenfonds PMT staat aan de vooravond om de pensioenen van honderdduizenden gepensioneerden met zeven procent verlagen.

De mogelijke verlaging houdt verband met de verslechterende economie. Hierdoor wordt door het grootste pensioenfonds in de metaalsector de dekkingsgraad van 105 procent niet meer gehaalt, maar komt men uit op 88,5 procent. Niet alleen de gepensioneerden gaan het in hun portemonnee voelen, ook werknemers zullen door de maatregel worden getroffen, want ook hun pensioensopbouw zal worden bijgesteld.

Half februari wordt duidelijk welke maatregelen PMT daadwerkelijk zal inzetten om op het herstelpad te komen. Als men beslist de pensioenen toch te moeten aanpassen, zal het op 1 april 2013 worden doorgevoerd.

Andere fondsen
Ook het andere pensioenfonds in de metaal, PME, laat weten onvoldoende in kas te hebben als de economie verder weg zakt. Ondanks dat het fonds vorig jaar uitkwam op een rendement van 9,5 procent, is men door de aanhoudende lage rente mogelijk genoodzaakt de pensioenen in 2013 te verlagen.

Het grootste pensioenfonds van Nederland ABP balanceert op het randje en moet mogelijk korten. Dit fonds zal om tien uur de cijfers bekend maken.

De andere twee grote pensioenfondsen, Zorg en Welzijn en het pensioenfonds voor de Bouwnijverheid, hoeven nog geen verlaging van de pensioenen aan te kondigen. Zij profiteren van de versoepeling bij de berekening van de tekorten die de Nederlandse Bank onlangs heeft ingesteld om de fondsen meer lucht te geven.
Categorie:
Tag(s):