donderdag, 19. juli 2012 - 8:03 Update: 08-07-2014 0:48

Pensioenen miljoenen Nederlanders in 'gevaar'

Heerlen

De vier grootste pensioenfondsen zien waarschijnlijk geen andere uitweg dan de komende tijd extra te moeten snijden in de pensioenen. Hun financiële positie is door daling van rente verder verslechterd, zo blijkt uit cijfers van het tweede kwartaal.

Het grootste fonds van Nederland, ABP, vreest een "zware en extreme" aantasting van de pensioenen dat miljoenen Nederlanders gaat treffen. Stond de dekkingsgraad begin dit jaar nog op 95%, nu komt het ABP uit op 90 %, dat is 5% verlies. De daling van de rente is opnieuw de voornaamste oorzaak.

Voorzitter Henk Brouwer: ''Ik maak me grote zorgen over de dekkingsgraad. Die zou in dit jaar juist flink moeten stijgen om de aangekondigde verlaging van de pensioenen met 0,5% in april 2013 en een mogelijk nieuwe aankondiging voor 2014 te voorkomen. Dat besluit neemt ABP op basis van de stand van eind december van dit jaar.

Nu wordt de financiële gezondheid van pensioenfondsen afgemeten aan een rente die in hoge mate wordt bepaald door de crisis in Europa. Deze situatie vraagt om crisismaatregelen op korte termijn die voorkomen dat wij vanuit deze extreme positie besluiten moeten gaan nemen die een grote impact kunnen hebben op de deelnemers en ook op onze economie''.

De koepel van pensioenfondsen is bezorgd over de cijfers. De kans is groot dat de pensioenen van werknemers en gepensioneerden begin volgend jaar gekort worden, zo verwacht de federatie.

Het ministerie van Sociale Zaken werkt op dit moment aan een aanpassing van de regels voor pensioenfondsen.
Categorie:
Tag(s):