donderdag, 7. juni 2012 - 13:43

Peter La S. op vrije voeten

Amsterdam

Begin juni is Peter La S., de kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces, door het Openbaar Ministerie (OM) in vrijheid gesteld. Dat heeft de officier van justitie vanmorgen op zitting aan de rechtbank gemeld.

De invrijheidstelling is het gevolg van de afspraken die het OM met La S. maakte. Het OM sloot een overeenkomst met La S. In ruil voor zijn verklaringen over een groot aantal liquidaties en pogingen daartoe is aan hem een strafeis van 8 jaar gevangenisstraf in plaats van 16 jaar toegezegd. Inmiddels is op zitting ook door het OM tegen hem 8 jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest geëist.

In afwachting van de beslissing van de rechtbank, kan de officier van justitie een verdachte in vrijheid stellen als het OM er ernstig rekening mee houdt dat de voorlopige hechtenis anders langer zou duren dan de door de rechter op te leggen straf. La S. zit sinds februari 2007 vast. In lijn met de overeenkomst en de strafeis van 8 jaar is daarom de vrijlating van La S. gelast.

De rechtbank moet zich uiteraard nog een oordeel vormen over de deal en de aan La S op te leggen straf. Naar verwachting zal de rechtbank na afronding van de pleidooien eind 2012 of begin 2013 tot een eindoordeel over de overeenkomst en de straf komen en heeft daarmee het laatste woord.
Provincie:
Tag(s):