maandag, 18. juni 2012 - 22:07 Update: 08-07-2014 0:27

Peter R. de Vries hoeft half miljoen niet te betalen

Amsterdam

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries hoeft geen dwangsom van een half miljoen euro te betalen.

Het eenmalig noemen van de naam van een persoon die anoniem moest blijven, levert geen overtreding op van het verbod dat het Gerechtshof De Vries had opgelegd. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vandaag bepaald.

Verborgen camera
In februari van dit jaar sprak journalist Peter R. de Vries op zijn kantoor met twee personen die opdracht zouden hebben gekregen een huurmoord te plegen. Deze twee personen, die zeiden nooit van plan te zijn geweest de huurmoord uit te voeren, wilden hun verhaal te koop aanbieden aan De Vries. De Vries heeft de gesprekken met deze twee personen met een verborgen camera opgenomen en aangegeven deze opnamen in een uitzending op televisie te willen uitzenden.

De twee personen eisten dat De Vries de opnamen van hun gesprekken niet mocht uitzenden. Het Gerechtshof in Amsterdam bepaalde dat De Vries deze opnamen inderdaad niet mocht uitzenden, tenzij het gezicht en de romp van de personen onherkenbaar zouden worden gemaakt en hun voor- en achternamen zouden worden vervangen door fictieve namen. Op naleving van dit verbod stelde het Gerechtshof een maximale dwangsom van 500.000 euro.

Fictieve naam
Tijdens de uitzending van 27 mei 2012 werd aandacht besteed aan de voorgenomen huurmoord. Daar werd eenmaal een andere naam genoemd dan de fictieve naam ‘Jack’ die voor een van de twee personen was verzonnen. Daarop eisten de twee personen in kort geding dat Peter R. de Vries de dwangsom moest betalen.

De voorzieningenrechter vindt het aannemelijk dat De Vries, die verder alleen de fictieve namen heeft gebruikt, een vergissing heeft gemaakt. Bovendien had het verbod van het Gerechtshof volgens de voorzieningenrechter tot doel de privacy van de twee personen te beschermen tegen herkenning door het algemene publiek. Die bescherming is volgens de kortgedingrechter met de eenmalige vermelding van een andere naam dan de fictieve naam niet geschonden. De Vries hoeft de dwangsom daarom niet te betalen.
Categorie:
Tag(s):