woensdag, 21. november 2012 - 23:29

Pilot brandweer Bussum: snellere opkomsttijd

Bussum

Op 1 mei jl. is brandweer Gooi en Vechtstreek met het pilotproject Variabele Voertuigbezetting begonnen. Het doel van deze pilot is de opkomsttijden te verbeteren waardoor snellere hulp aan burgers kan worden verleend. Een eerste evaluatie na drie maanden wijst uit dat de brandweer sneller ter plekke is.

Het principe van variabele voertuigbezetting is dat een snelle interventie eenheid, de zogenaamde TS2, bij een melding snel ter plaatse kan zijn en een eerste inzet kan doen. De TS2 wordt bemand door twee personen. Deze kleinere en snellere ploeg wordt aangevuld met een TS4, een bestaande tankautospuit, bemand door 4 personen. De TS2 die in Bussum is gestationeerd, wordt ook vanuit Bussum met een TS4 ondersteund.

In de periode mei tot augustus is de opkomsttijd binnen de geldende norm in Bussum gestegen van 29% naar 79%, vergeleken met dezelfde periode in 2011. De opkomsttijd buiten de geldende norm laat dezelfde stijging zien.

De betrokken medewerkers zijn positief over de pilot. Zij zijn te spreken over de brandtechnische werkbaarheid van de variabele voertuigbezetting en hebben ook het gevoel dat de inzet van de TS2 over het algemeen effectiever is dan de `traditionele' TS6. Van hen stempelt 94 procent van hen de overdracht en/of samenvoeging TS2/TS4 als goed. De medewerkers geven tevens aan dat uitrukken met de TS2 `niet extra belastend of stressverhogend zijn.'

Eind 2012 loopt de pilot af en zal de evaluatie van het gehele traject worden gehouden.
Provincie:
Tag(s):