woensdag, 20. juni 2012 - 15:05

Politie Friesland waarschuwt voor 'Cash-trapping'

Leeuwarden

De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van diefstal, 'Cash-trapping' genaamd. 'Criminelen lijken hun werkterrein te verleggen naar nieuwe methoden om geld te stelen bij pinautomaten', meldt de politie woensdag.

Wat is 'Cash-trapping
De dieven plaatsen een vrijwel onzichtbaar metalen stripje op de klep voor de geldgleuf van de geldautomaat. Hierdoor wordt het uitgekeerde geld vastgehouden.

De bankpas komt wel terug, maar het geld blijft in de automaat. Pinners denken dat de geldautomaat kapot is en lopen weg. Op dat moment komen de dieven het geld ophalen waarna de strip terug wordt geplaatst. Daarna is het wachten op een volgend slachtoffer.

Dit overkwam enkele inwoners van Groningen. Bij een geldautomaat op de Vismarkt probeerden mensen geld op te nemen. De automaat gaf aan dat de transactie voltooid was, maar er werd geen geld uitbetaald.

De pinners kregen argwaan en waarschuwden via 1-1-2 de politie. Bij nadere inspectie zagen gewaarschuwde agenten dat er een aluminiumstrip op de uitgiftemond van de geldautomaat geplakt zat met dubbelzijdige tape. Enkele maanden geleden vonden in Leeuwarden bij een pinautomaat aan het Zaailand meerdere gevallen van 'Cash-trapping' plaats.

Preventie
Als de geldautomaat niet uitbetaalt controleer dan of het apparaat gemanipuleerd is. Informeer meteen het bankpersoneel en bel de politie. Loop niet weg maar blijf bij de geldautomaat. Op die manier krijgt de crimineel geen kans om uw geld mee te nemen.
Provincie:
Tag(s):