woensdag, 23. mei 2012 - 8:28

Politie Haaglanden en OM dragen bij aan internationaal onderzoek

Een afgevaardigde van de politie uit Zwitserland is op maandag 21 mei en dinsdag 22 mei in Nederland geweest om bewijsmateriaal te bekijken in de zaak kunstroof uit Zürich in 2008.

Op 11 april werd een schilderij van Paul Cézanne, Jeune Garçon au Gilet Rouge, teruggevonden in Servië. Vier mannen werden kort na de terugvondst aangehouden door de Servische politie. Het onderzoek naar de kunstroof was een internationaal onderzoek, waar onder andere Nederland bij betrokken was.

Een van de verdachten woonde namelijk in Delft. De politie heeft hier in een woning zoekingen gedaan en spullen in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog steeds. De afgevaardigde uit Zwitersland bekeek deze maandag en dinsdag of hij het in beslag genomen materiaal mee kan nemen in het verdere onderzoek.

Na 50 maanden onderzoek konden de vier verdachten worden aangehouden. Het schilderij van Paul Cézanne dat werd teruggevonden, werd in 2008 gestolen uit een museum in Zürich.

Politie Haaglanden werkte met 2 rechercheurs mee aan het internationale onderzoek. In zes verschillende landen waren opsporingsteams actief in verschillende fasen van het onderzoek. Toen bleek dat één van de verdachten een verblijfadres in Delft had werd ook Bureau Regionale Opsporing van Politie Haaglanden betrokken bij het onderzoek.

Doel van het onderzoek, dat vanuit Zwitserland gecoördineerd werd, was niet alleen het schilderij terugvinden maar ook de verdachten aanhouden. Hiervoor is geen opsporingsmiddel onbenut gelaten: undercover agenten werden ingezet, telefoons getapt en er werd technisch onderzoek gedaan. Het is een risicovol onderzoek geweest dat uiterst zorgvuldig is gedaan. Dit heeft uiteindelijk geleid tot resultaat: de aanhouding van de vier verdachten en de terugvondst van het schilderij van Cézanne. De teamleider van het onderzoek in Zwitserland was zeer te spreken over de rol van de andere landen in het onderzoek. Hij sprak van een goede en efficiënte samenwerking. In zijn persconferentie bedankte hij ook Politie Haaglanden en de officier van justitie van het OM Den Haag voor hun werk in het onderzoek.
Provincie:
Tag(s):