donderdag, 7. juni 2012 - 12:37

Politie identificeert 17 personen in cold-case onderzoek

Amsterdam

Het team Review & Cold Case van politie Amsterdam-Amstelland heeft zeventien onbekende personen die in Amsterdam zijn begraven, geïdentificeerd. Dit meldt de politie donderdag.

In september 2010 startte de politie een onderzoek naar 91 doden die de afgelopen 30 jaar in Amsterdam zijn begraven en waarvan de politie de identiteit destijds niet kon vaststellen. Een groot deel van deze personen werd begraven op begraafplaats Sint Barbara.

“We stuitten op deze groep toen we voor een cold case-onderzoek het lichaam opgroeven van de jonge vrouw die in 1999 in een klikobak in de Gaasp bij Driemond werd gevonden”, zegt Theo Vermeulen van team Review & Cold Case.

27 van de naamloze graven op Sint Barbara dreigden geruimd te worden, waarop het politieteam besloot een laatste poging te doen deze personen met vernieuwde technieken te identificeren. Vermeulen: “Door het opgraven van de lichamen en het vaststellen van de identiteit, zouden we mogelijk nabestaanden in staat kunnen stellen hun rouwproces af te sluiten.”

In totaal zijn tot dusver 17 van de 91 personen geïdentificeerd. Hiervoor maakten het team Review & Cold Case en het Nederlands Forensisch Instituut gebruik van onder andere de nieuwste DNA-technieken en vingerafdrukken, maar ook administratief onderzoek bleek zijn vruchten af te werpen.

“Door het koppelen van gegevens uit alle denkbare bronnen — denk aan gemeentelijke archieven, administratie van begraafplaatsen en de politiesystemen — zijn we in staat geweest om lichamen alsnog te identificeren.”

Een van de lichamen die een naam heeft gekregen, is dat van een Duitse man die sinds 2001 vermist werd. Hij werd in Amsterdam gevonden op de Nieuwe Hemweg en bleek gestorven aan een overdosis pillen.

Zijn familie wist tien jaar lang niet wat er met de man was gebeurd, totdat een politieagent in Duitsland de foto herkende die het team Review & Cold Case via Interpol had verspreid. Met behulp van een DNA-match werd het vermoeden bevestigd.

De opgegraven lichamen zijn na de onderzoeken op een aparte plek op Sint Barbara opnieuw begraven. “Het gaat hier om vermiste mensen die ergens op de wereld gemist worden door vrienden en familie. We hopen de identiteit van nog meer lichamen vast te stellen, zodat de vermisten teruggegeven kunnen worden aan hun dierbaren.”
Provincie:
Tag(s):