maandag, 1. oktober 2012 - 17:33

Politie ontvangt schadevergoeding voor nep-ontvoering

Eibergen

De politie in de Achterhoek kreeg begin april twee meldingen van oplettende getuigen die gezien hadden hoe een man in de kofferbak van een auto werd gestopt.

Geruime tijd is de politie druk geweest met deze mogelijke gijzeling. Het onderzoek resulteerde uiteindelijk in de aanhouding van acht Duitse mannen. Na verhoor bleek dat één van de mannen, een 20-jarige man uit Velbert (Duitsland), voor zijn studie tot regisseur de ontvoering in scene had gezet en gefilmd.

De politie heeft de kosten van het politieoptreden verhaald op de groep. De acht Duitse mannen hebben inmiddels een schadevergoeding van 3500 euro betaald.

De politie ontving de meldingen over de mogelijke gijzeling op 8 april rond 16.45 uur. Er werd een Burgernetactie ingezet, waardoor de politie tips kreeg dat de betrokken auto op een camping aan de Kerkdijk in Eibergen was gezien. Enkele uren later hielden agenten de acht mannen uit Velberg aan op die camping.

De kosten van het politieoptreden rond deze nep-ontvoering zijn verhaald op de acht Duitsers. Het betreft een vergoeding voor de uren die door politiemensen zijn gemaakt en de kosten van de inzet van een sleepauto.

Er zijn veel politiemensen ingezet, terwijl dit niet nodig was. Gelukkig is dit voor de politie geen dagelijkse praktijk. Wel komen er bij de politie regelmatig valse meldingen binnen. Het komt ook voor dat iemand per ongeluk 112 belt. Als er misbruik gemaakt wordt van 112, gaan er veel kostbare seconden verloren, omdat de lijn onnodig bezet wordt gehouden.

Bij een valse melding zal degene die de valse melding heeft gedaan worden opgespoord. Dat kan, omdat de politie alle gegevens van (mobiele) telefoons kan opvragen.

Als iemand een valse melding doet of misbruik maakt van 112 dan pleegt men een misdrijf. Dat wil zeggen dat het als een zwaar vergrijp wordt gezien. Een valse melding betekent zeggen dat er iets gebeurt, wat niet waar is. Misbruik van 112 is bijvoorbeeld 112 bellen en vervolgens de verbinding verbreken, of lachen, schreeuwen of schelden.

Het doen van een valse melding of het plegen van 112-misbruik is levensgevaarlijk! Er kunnen tegelijkertijd mensen zijn die écht dringend hulp nodig hebben, omdat een familielid een hartstilstand heeft, hun huis in brand staat, of ze worden overvallen.
Provincie:
Tag(s):