woensdag, 29. augustus 2012 - 12:06

Politie Zeeland start voorlichting Safe@School

Vlissingen

Onder het motto Safe@School geeft Politie Zeeland vanaf vandaag tips aan leerlingen voor veiligheid in en om de school. De scholen zijn bijna in het hele land weer begonnen. Voor de vele brugklassers betekent dit de start in het voortgezet onderwijs.

De politie wil dat scholieren goed aan hun schoolcarrière beginnen. Veiligheid op school hoort daarbij.

Bij schoolveiligheid horen onder meer thema’s als internet, verkeer, alcohol, pesten en wapenbezit. Op het Scheldemond College in Vlissingen gingen vandaag alle brugklassers hierover in gesprek met jeugdagent Henk Wijkstra. De safe@school campagne is onderdeel van vraaghetdepolitie.nl. Dit is de officiële jongerenwebsite van de politie voor alle vragen over veiligheid; van loverboys tot vernieling en van internet tot straffen.

Henk Wijkstra: “Brugklassers hebben de ‘grote stap’ gezet. Er komen veel veranderingen op ze af. Je moet opnieuw je plek vinden tussen klasgenoten en wegwijs raken in een nieuwe omgeving. Veiligheid op school is belangrijk en kan er aan bijdragen dat brugklassers zich er prettig voelen. Met safe@school proberen we bewustwording te creëren over hun eigen veiligheid, geven we tips en maken we duidelijk wat de politie voor hen kan betekenen.

We proberen de drempel, die jongeren hebben om de politie vragen te stellen, te verlagen. We wijzen ze op onze spreekuren op school en op onze speciale jongerensite vraaghetdepolitie.nl. Jongeren zijn belangrijk voor de politie. We streven er naar om het vertrouwen van jongeren in de politie te vergroten en hun meer te betrekken bij veiligheid. Een tip van mij voor alle jongeren; laat je niet meeslepen door groepsdruk”.

Alle brugklassers, van VMBO tot VWO, deden mee aan een interactieve les over veiligheid in en rondom de school. Ze werden aan het denken gezet over hun eigen veiligheid. En wat ze daar zelf aan kunnen doen. Bijvoorbeeld over hoe zij van en naar school reizen. Een koptelefoon op als je fietst of toch maar niet? En hoe ga je met jouw waardevolle spullen om? Weet je met wie je online bent? Hoe bepaal jij jouw grenzen, bijvoorbeeld als het om alcohol gaat? En wanneer doe je aangifte en wat heb je daarbij nodig? Allemaal open vragen die de jeugd aan het denken zette. Daarnaast deelde de jeugdagent het Safe@School-stripverhaal uit aan de scholieren en konden zij hun eigen vraag aan de politie uittekenen in de vorm van een stripverhaal.

Vraaghetdepolitie.nl
Jongeren hebben vragen over veiligheid in de breedste zin van het woord. Omdat ze nieuwsgierig zijn, omdat ze denken dat een vriend(in) in de problemen zit of omdat ze zelf slachtoffer zijn.

Om de betrokkenheid ten aanzien van veiligheidsthema´s onder jongeren te verhogen en om online met jongeren in contact te komen ontwikkelde de politie vraaghetdepolitie.nl. Hier is nu ook een speciale pagina over veiligheid op en rondom de school aan toegevoegd. De site trekt gemiddeld 35.000 bezoekers per maand en ontvangt circa 50 tot 70 vragen per week. Iedere vraag wordt beantwoord. Minimaal tweemaal per week wordt er gechat met jongeren.
Provincie:
Tag(s):