dinsdag, 11. september 2012 - 22:40

Politiebikers nu actief in heel Drenthe

Regio

De politie in Drenthe zet sinds deze week in Hoogeveen en Midden-Drenthe politiebikers in voor de uitvoering van de politietaak. De eerste zes van in totaal 12 twaalf politiemensen uit de basiseenheid Hoogeveen / Midden-Drenthe zijn inmiddels opgeleid en uitgerust voor deze taak. Daarmee zijn er nu in heel Drenthe politiebikers actief.

Politiebikers worden ingezet voor veel politietaken. De goed opgeleide agenten op hun speciale politiebikes zijn bij uitstek geschikt voor toezicht en handhavingstaken in gebieden met uitgaansgelegenheden, winkels en recreatie. Ook tijdens evenementen en festiviteiten bewijzen ze steeds hun meerwaarde. Belangrijke pluspunten zijn hun gemakkelijke aanspreekbaarheid op plaatsen met veel publiek, hun snelheid en beweeglijkheid. Ook komen ze op plaatsen waar dit met een politieauto of motor niet mogelijk is. Bij opstootjes kunnen ze door de aangeleerde technieken gemakkelijk mensen op een afstand houden en heel effectief aanhouden als dat nodig is.

Sinds 2006 worden in Drenthe politiebikers ingezet voor de politietaak. Vanaf deze week dus ook in Hoogeveen en Midden-Drenthe. Daarmee komt het totaal aantal politiebikers in Drenthe op 50. Hoogeveen / Midden-Drenthe 12, Meppel 13, Assen 9, Noordenveld / Tynaarlo / Aa en Hunze 5 en in Emmen 11.

Politiebikers krijgen een pittige opleiding van zes dagen in het Politie Opleiding en Training Centrum (POTC) in Zuidlaren en op locatie. Ze rijden op speciaal uitgeruste ‘politiebikes’ en dragen voor dit werk ontworpen kleding in herkenbare politie-uitvoering. Zo zijn bijvoorbeeld ook een aantal wijkagenten opgeleid tot politiebiker.

Om de inzetmogelijkheden van politiebikers te vergroten wordt volgend jaar een opvallende politiebus aangeschaft die is ingericht voor normale surveillancetaken en het vervoer van twee politiebikes. Met deze bus kunnen de bikers nog meer worden ingezet. Tijdens surveillances en/of het houden van toezicht kunnen de politiebikers zo overal snel overstappen van de auto op de fiets. Ook de inzetbaarheid in landelijke gebieden en kleine plaatsen wordt hiermee vergroot.
Provincie:
Tag(s):