donderdag, 1. maart 2012 - 11:21

Prikacties voor overlast door honden

Arnhem

De gemeente Arnhem gaat dit jaar met zes prikacties controleren op hondenpoep en loslopende honden. Een proef hiermee is vorig jaar succesvol gebleken.

Vanaf maart wordt in de wijken gestart met de prikacties. Deze duren steeds twee weken en er wordt vier uur per dag door toezichthouders gecontroleerd.

Arnhemmers noemen overlast door honden in onderzoeken als een van grootste ergernissen in de stad. De gemeente is daarom van februari tot augustus vorig jaar met een nieuwe aanpak gestart.

In wijken met de grootste overlast is door twee toezichthouders enkele uren per dag specifiek op hondenpoep en loslopende honden gecontroleerd. Deze acties werden via de media aangekondigd. De controles vonden plaats in Klarendal/St. Marten, Geitenkamp, Velperweg, Spijkerkwartier, t' Broek, Presikhaaf en Malburgen Oost.

In totaal werden tijdens het project 40 boetes uitgedeeld. Dat is het overgrote deel van het totaal van 53 processen verbaal vorig jaar. Ter vergelijking: in heel 2010 werden 24 boetes uitgeschreven voor hondenoverlast. Van de 40 boetes werden er 23 uitgeschreven voor het niet aanlijnen van de honden (70 euro), 12 voor het niet bij zich hebben van een opruimmiddel (70 euro), 4 voor verblijf op een speelplaats (100 euro) en 1 voor het niet opruimen van poep (100 euro). De toezichthouders constateerden dat gedurende het project het aantal overtredingen afnam.

Verantwoordelijk wethouder Margreet van Gastel: "De wijkgerichte aanpak is succesvol gebleken. Dat is ook de reden om er mee door te gaan. Overlast van hondenpoep blijkt telkens weer een grote ergernis te zijn. Op de eerste plaats doe ik een beroep op het baasje van de hond. Die moet zorgen dat hij de poep van zijn hond opruimt en zijn hond aangelijnd houdt op plekken waar dat verplicht is. Gebeurt dat niet dan volgt een sanctie."

Opvallend was wel dat het aantal klachten bij de gemeente over honden -met name in het begin van het project juist- toenam. In de projectwijken kwamen 179 klachten binnen in heel 2011. In 2010 waren dat er in in die wijken in totaal 79.
Provincie:
Tag(s):