dinsdag, 24. april 2012 - 23:39

Primeur voor Zeeland met eerste provinciale WiFi netwerk

In de zomer van 2012 kunnen bezoekers en inwoners op tal van toeristische locaties in Zeeland gebruik maken van WiFi.

Zeeland wil hiermee bezoekers én inwoners faciliteren bij het gebruik van internet op locatie. Hiermee is Zeeland de eerste provincie in Nederland die op zo'n brede schaal gratis WiFi beschikbaar stelt voor bezoekers en inwoners.
Wifi in Zeeland

De laatste jaren is mobiel internetten met smartphones, tablets en Ipad's fors toegenomen. Omdat aanbieders de datalimieten terugschroeven neemt de vraag naar draadloos internet via open WiFi-verbindingen dan ook steeds verder toe. Multi-utility bedrijf DELTA, Provincie Zeeland en Promotie Zeeland Delta (een samenwerkingsverband tussen de Zeeuwse VVV's) hebben dan ook de handen ineen geslagen om WiFi te ontwikkelen op drukbezochte plekken in Zeeland.

Op ruim 80 plaatsen in Zeeland wordt het mogelijk om in de openbare ruimte gratis gebruik te maken van WiFi. Voor gebruikers die sneller internet willen, bijvoorbeeld voor het versturen van foto's of het downloaden van filmpjes, is het mogelijk om tegen betaling gebruik te maken van een snellere internetverbinding. De gebruiker kan kiezen uit twee snelheden van internet.

Met het op grote schaal introduceren van open WiFi onderscheidt Zeeland zich van andere regio's. "Je ziet wel vaker dat je in kunt loggen op het WiFi netwerk van bijvoorbeeld een restaurant, maar iedere uitbater hanteert zijn eigen netwerk met telkens weer andere inlogcodes. Straks heb je op al die plaatsen in Zeeland een en hetzelfde WiFi netwerk" zegt Sjoerd Heijning, gedeputeerde van de Provincie Zeeland. "Zeeland loopt daarmee voorop in Nederland." Bezoekers en inwoners die verbinding maken met het WiFi Zeeland netwerk kunnen via een informatiepagina direct locatiegebonden VVV-informatie krijgen over bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde horeca of bezienswaardigheden. "We kunnen hiermee de gast nog beter voorzien in zijn informatiebehoefte, op iedere plaats en ieder moment", aldus Patrick Polie, directeur a.i. van Promotie Zeeland Delta.

Op dit moment wordt in kaart gebracht op welke locaties het WiFi netwerk als eerste wordt uitgerold en wat de kosten zullen zijn van een snellere internetverbinding. Het is de bedoeling om vanaf juli WiFi beschikbaar te hebben op de drukst bezochte plekken in Zeeland.

Het WiFi-netwerk wordt gerealiseerd door DELTA. DELTA maakt hierbij gebruik van de ervaringen die eerder zijn opgedaan bij het pilotproject WiFi op het Bellamypark in Vlissingen. De proef in Vlissingen, die oorspronkelijk per 1 april zou eindigen, wordt daarom gecontinueerd. "Dit project sluit goed aan bij onze bestaande internetdiensten, maar ook bij onze maatschappelijke doelstellingen. Met WiFi kunnen we een voorziening creëren die goed is voor onze klanten én een bijdrage levert aan het toeristisch product van Zeeland. Goed voor Zeeland dus", zegt Jaap Rieter, directeur Consument en Zakelijk bij DELTA.

Ook de Provincie Zeeland is blij met het project. Gedeputeerde Heijning: "Het realiseren van gratis WiFi sluit aan bij ons collegeprogramma 'Stuwende Krachten'. We bieden hiermee een unieke en eigentijdse dienst aan de Zeeuwse toeristen en inwoners en stellen daar dus ook graag middelen voor beschikbaar."
Provincie:
Tag(s):