woensdag, 14. november 2012 - 16:41

'Prins Bernhard wilde SS'ers laten executeren'

Hilversum

Volgens een nieuw opgedoken dagboek van Kolonel P.L.G. Doorman, die tijdens de oorlog Chef van de Staf van de Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten was, zou Prins Bernhard in de Tweede Wereldoorlog de Prinses Irene Brigade opdracht gegeven hebben om 200 Nederlandse SS'ers zonder enige vorm van proces te laten doodschieten. Dit meldt EenVandaag woensdag.

‘De 200 Nederlandse SS’ers waren in september 1944 door Amerikaanse troepen in Hasselt gevangen genomen. De prins, sinds 3 september bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten, liet op 10 september 1944 weten de SS’ers te willen laten overdragen aan de Prinses Irene Brigade, die op dat moment in België met de geallieerden aan het meevechten was. Dit alles met de bedoeling om ze de kogel te geven’, stelt EenVandaag.

Het originele handgeschreven dagboek van Doorman kwam naar boven bij onderzoek door de makers van de historische stripserie over Prins Bernhard: 'Agent Orange'. Zij kregen het in de schoot geworpen door een antiquair die het op de kop had getikt. Het verhaal over de executie-opdracht staat te lezen in het vijfde deel van de stripserie over Prins Bernhard dat morgen verschijnt.

‘Grap’
Eerder al stelde oorlogsonderzoeker Loe de Jong dat Bernhard de opdracht zou hebben gegeven de gevangen genomen SS’ers te doden, maar de Prins deed dat in een interview met AVRO’s Televizier in 1980 af als 'een grap' die de grondlegger van de brigade, jonkheer Beelaerts van Blokland, ten onrechte serieus zou hebben opgevat.

‘Uit het nu opgedoken dagboekfragment van Kolonel Doorman blijkt echter dat er van een grap geen sprake was. De prins was er volgens het dagboekfragment ‘fel tegen’ dat de SS’ers als krijgsgevangenen zouden worden behandeld met bijbehorend proces omdat hij bang was dat ze zouden ontkomen’, aldus EenVandaag die vanavond in de uitzending het dagboek laat zien.
Provincie:
Tag(s):