dinsdag, 4. september 2012 - 17:49

Prinses Maxima bezoekt gewonde militairen in hospitaal

Den Haag/Utrecht

Het kroonprinselijk echtpaar heeft vandaag en gisteren, afzonderlijk, verschillende Defensieonderdelen bezocht. Prins Willem-Alexander woonde vanochtend een vergadering bij van de Marechausseeraad, terwijl zijn vrouw in Utrecht een bezoek bracht aan het Centraal Militair Hospitaal (CMH) en het Calamiteitenhospitaal.

Prinses Máxima werd in het CMH rondgeleid en geïnformeerd over de taken en de specifieke waarde van het Defensiehospitaal. Ze hoorde er hoe de gezondheidszorg wordt geregeld in een uitzendgebied en ze sprak naast personeel met een aantal in Afghanistan verwonde militairen.
Calamiteitenhospitaal

Vervolgens bezocht de prinses het Calamiteitenhospitaal, een samenwerkingsverband tussen het CMH en het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Dit hospitaal kan bijvoorbeeld na een ramp of een groot ongeval snel en adequaat groepen personen opnemen voor observatie en behandeling. Ook speelt het ziekenhuis een belangrijke rol bij de opvang van militairen die gewond raken tijdens een uitzending of oefening.

Informatiestromen
Bij de Koninklijke Marechaussee werd de Prins van Oranje geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. Zo hoorde hij hoe het op te richten Profiling, Targeting & Tasking Center zich 24 uur per dag gaat richten op het stroomlijnen van de informatiestromen. Met dit informatieoverzicht worden vervolgens operationele, tactische en strategische keuzes gemaakt.

Gisteren was de kroonprins op uitnodiging van de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, bij het Beraad Operationele Commandanten. Hierin bespreken de hoogste commandanten de lopende operaties, zoals de antipiraterijoperaties voor de kust van Somalië en de politietrainingsmissie in Kunduz. Maar ook de huidige reorganisatie kwam ter sprake.
Provincie:
Tag(s):