maandag, 17. september 2012 - 20:25

Prinsjesdag meer in teken van formatie

Den Haag

Vandaag de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit is de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer).

Koningin Beatrix rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest traditioneel in de Ridderzaal de Troonrede voor. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Meeste plannen al bekend
De plannen zijn dit jaar niet écht verrassend, omdat de begroting voor volgend jaar, na de val van het kabinet, al zijn afgetimmerd in het Kunduz-akkoord.

Politici hebben wat anders aan hun hoofd
Het hoofd van menig politici zal dan ook dinsdag niet staan naar Prinsjesdag, nu de formatiegesprekken volop gaande zijn. Vooral niet bij de VVD en PvdA. Zij hebben maandag aangegeven dat er een groeiend draagvlak is voor een mogelijke samenwerking. Of het genoeg is om samen te komen tot een kabinet, is afwachten.

Later op de dag overhandigt de minister van Financiën (nu de demissionair) de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer. In de Miljoenennota en de rijksbegroting geeft de regering aan hoeveel geld er voor de diverse plannen beschikbaar is en waar het geld voor de uitvoering van de plannen vandaan komt.
Provincie:
Tag(s):