woensdag, 16. mei 2012 - 12:20

Proces tegen Mladic begonnen

Voor het Joegoslavië-Tribunaal is woensdagochtend, onder grote belangstelling van de wereldpers, het proces tegen Ratko Mladic begonnen, zo melden verschillende media

De Bosnisch-Servische oud-generaal staat terecht voor onder meer genocide, misdaad tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Zo wordt hij beschouwd als hoofdverantwoordelijke voor de volkerenmoord van na de val van Sebrenica.

De aanklagers beginnen woensdag met het voorlezen van de aanklacht tegen de van etnische zuiveringen verdachte Mladic.
Mladic was woensdagochtend in de rechtszaal aanwezig. Hoofdaanklager Serge Brammertz liet zich vertegenwoordigen door medewerkers.

Branko Lukic, de advocaat van Mladic zou tegen journalisten hebben gezegd dat zijn cliënt na zijn arrestatie vorig jaar "helemaal moest worden gerepareerd". Dit meldt Nu.nl. Volgens de raadsman is Mladic nu amper in staat de verdediging te helpen.

Er is woensdagochtend gesproken over de problemen die zijn ontstaan doordat de advocaat van Mladic grote hoeveelheden materiaal pas kort voor het begin van het proces van de aanklagers heeft ontvangen. Later zullen drie VN-rechters beslissen wat daarvan de consequenties zijn. Mogelijk leidt dit in een later stadium tot uitstel van het proces.

De aanklagers roepen 400 getuigen op. Mladic, die jarenlang op de vlucht was maar vorig jaar in de buurt van Belgrado werd opgepakt, acht zichzelf onschuldig. Hij is van mening dat zijn leger de Serviërs in Bosnië beschermde.

Als Mladic wordt veroordeeld kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.
Provincie:
Tag(s):