donderdag, 15. november 2012 - 12:28

Proces-verbaal voor paardenhandelaar vanwege verhandelen ziek paard

Barneveld

Voor het verhandelen van een ziek paard is deze week door de Dierenpolitie Gelderland-Midden en Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) proces-verbaal opgemaakt tegen een 54-jarige man uit Putten. Het dier werd daarmee van de slacht gered.

Op de wekelijkse paardenmarkt in Barneveld zagen een inspecteur van de LID en een agente van de dierenpolitie van Gelderland-Midden maandag 12 november een ziek paard staan. Het dier had een sterk opgezwollen achterbeen dat door een verwonding geïnfecteerd was geraakt (z.g.n. Einschuss). Door de pijn kon het paard het been nauwelijks belasten. Daarnaast had het dier hoge koorts en was de huid aangetast door een schimmelinfectie die, net als de infectie aan het been, niet was behandeld.

Dierenarts omzeild
Op de markt is tussen 07.00 en 08.00 uur een dierenarts aanwezig die de paarden keurt om te voorkomen dat er zieke dieren worden verhandeld. De handelaar had dit dier echter niet aangeboden bij de dierenarts. Nadat de dierenarts was vertrokken is het paard kennelijk tussen de andere paarden gezet om alsnog verhandeld te worden. Door het gezamenlijk optreden van de LID en de politie is voorkomen dat het paard als slachtpaard naar het buitenland werd verkocht.

Behandeling
De Puttense handelaar heeft nu opdracht gekregen om het dier te behandelen met medicatie om de ontsteking te verhelpen. Doet hij dit niet dan wordt de behandeling alsnog op zijn kosten uitgevoerd. Daarnaast is er tegen de 54 jarige handelaar proces-verbaal opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):