dinsdag, 17. april 2012 - 16:04 Update: 08-07-2014 0:27

'Psychische hulp vaak gemeden door hoge eigen bijdrage'

De tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wordt door veel mensen met een laag inkomen gemeden na de invoering van de de verplichte eigen bijdragen. Dit meldt het NIVEL.

Bij een eigen bijdrage van 200 euro geeft 40% aan geen tweedelijns GGZ meer te gebruiken, 30% geeft aan minder te gaan gebruiken en bij 30% blijft dit hetzelfde. Bij een geringere eigen bijdrage zou 20% geen gebruik meer maken en zou dit bij 54% hetzelfde blijven. Bij een grotere eigen bijdrage zou 72% geen gebruik meer maken van tweedelijns GGZ en zou het bij slechts 13% hetzelfde blijven.

Vooral de mensen met een laag inkomen en een lage opleiding geven aan dat ze geen of minder gebruik van zorg gaan maken. Mensen met ernstige klachten of die aangeven dat de zorg die ze krijgen op dat moment noodzakelijk is, geven in dezelfde mate aan minder zorg te gaan gebruiken door de eigen bijdrage als mensen die hun klachten niet zo ernstig of de zorg niet noodzakelijk vinden.

NIVEL-programmaleider prof. dr. Peter Verhaak: “Dit betekent dat niet de mensen met lichte problemen maar de mensen met weinig geld van tevoren inschatten dat ze de zorg gaan mijden.”
Categorie:
Tag(s):