maandag, 10. september 2012 - 20:18

PvdA en VVD even groot in De Hond peiling

Amsterdam

Met slechts nog één televisieverkiezingsdebat te gaan, staat de PvdA in een nieuwe peiling opnieuw gelijk met de VVD.

Beide partijen hebben allebei 35 zetels. Dat blijkt uit peiling van Maurice de Hond. Zaterdag kwamen in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate de PvdA en de VVD al op gelijke stand te staan.

Ondanks dat Roemer vandaag opriep om in de aanloop van de verkiezingen van aanstaande woensdag niet meer aan peilingen te doen, verliest de SP bij De Hond 3 zetels en komt daarmee uit op 20 zetels. Maar ook D66 verliest twee zetels en komt uit op 20.

Het CDA wint een zetel en komt op 13. PVV, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren blijven gelijk in vergelijking met de vorige peiling van afgelopen vrijdag.

Foutmarge
Peilingen hebben een foutmarge omdat maar een beperkt aantal personen wordt ondervraagd. Daardoor kan het zijn dat onder de ondervraagden bijvoorbeeld net wat meer CDA-kiezers zitten dan onder de gehele (kiesgerechtigde) bevolking. Deze foutmarge is afhankelijk van de steekproefgrootte en het percentage voor een partij. Voor een partij met 30% van de stemmen is de foutmarge in een peiling met 1000 ondervraagden gelijk aan +/- 2,84% (bij een betrouwbaarheidsinterval van 95%). Als we dezelfde steekproef duizenden keren zouden trekken, zou het 'echte' percentage in 95% gevallen binnen de foutmarge liggen.
Provincie:
Tag(s):